Valami véget ért: 140 év után megszűnik a nyomtatott telefonkönyv

Megosztás

Közel másfél évszázados múltra tekint vissza, ám az utóbbi bő másfél évtizedben fokozatosan csökkent az érdeklődés iránta, mára pedig szinte senkinek nincs rá szüksége, így nem is veszik. Eleve a vezetékes telefonok száma is drámaian lecsökkent az elmúlt húsz évben.

A hírközlési cégeknek már nem kötelező könyv vagy bármilyen más adathordozó formájában megjeleníteniük az előfizetőik adatait, ezzel 140 év után idén megszűnik a nyomtatott telefonkönyv, írja az MTI.

A Magyar Telekom tavaly kinyomtatott példányai voltak az utolsók, amelyek közül egyet a Postamúzeum részére ajánlott fel a vállalat.

A Magyar Telekom az MTI-nek szerdán küldött közleménye szerint a telefonkönyv megszűnésének hátterében a csökkenő fogyasztói igények állnak, és hogy már minden digitális.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) piackutatása alapján 2017-ben még közel 60 ezer telefonkönyvet nyomtattak, 2020-ban azonban már 17 ezernél is kevesebbet, és felére esett vissza a fogyasztók által átvett névjegyzékek száma. Ennél is meredekebben zuhant az elektronikus adathordozón (CD-n) terjesztett telefonkönyvek száma, 31 ezerről mindössze 2500-ra, ami 92 százalékos csökkenés – írták.

A jövőben az egyetemes tudakozó (11800-as számon) továbbra is a lakosság rendelkezésére áll. (via Telex)

Kapcsolódó cikkek